matematykaszkolna.pl
Czy zawsze otrzymam jeden ? Michał : Cześć, Rozwiązałem pewne zadanie mógłby ktoś powiedzieć mi czy jest dobrze? Bo mało jest "matematyki" w mojej odpowiedzi. Wklejam Treść: Na tablicy napisano liczb֒e całkowita dodatnia. W każdym kroku zmazujemy liczbę n napisana na tablicy i piszemy nowa liczb֒ę. Jeśli liczba n jest parzysta, to piszemy na tablicy liczbę n/2, a jeżeli n jest liczbą nieparzystą to piszemy 3n+1 lub 3n−1. Czy niezależnie od tego jaką liczbę napisaliśmy na tablicy po skończonej ilość kroków zawsze otrzymamy 1? Moja odpowiedź: 1. Jeżeli n jest liczbą parzystą to n/2 tez jest, czyli po skończonej ilość kroków zawsze otrzymamy jeden bo jeżeli n/k*2, gdzie k jest liczbą naturalna większą od zera, to wraz z kolejnymi krokami k*2 dąży do n czyli n/k*2 dąży do jeden 2. Jeżeli n będzie nieparzysta to 3n+1 i 3n−1 są liczbami parzystymi, a potem już wszystko tak samo jak w pierwszej części.
24 cze 16:26
g: 1. 6 jest parzyste, ale 6/2=3 nie jest. Sława Cię czeka jeśli rozwiążesz to zadanie poprawnie.
24 cze 16:39