geometria analityczna
★★★: | | x−3 | | y | | z+1 | | x−2 | | y+1 | | z | |
Wykazać, że proste l1: |
| = |
| = |
| i l2: |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 3 | | 3 | | 3 | | 4 | | 2 | |
są skośne. Oblicz ich odległość.
Wiem, że jeśli mają być skośne to (a
1→ x a
2→) ◯ P
1P
2→ ≠ 0
Natomiast nie wiem, jak zabrać się za drugą część... Wiem, że jeśli proste są skośne to muszę
obliczyć odległość jednej prostej od płaszczyzny równoległej do niej zawierającą drugą prostą.
A żeby prosta była równoległa do płaszczyzny to wektor prostej musi być prostopadły do wektora
płaszczyzny, czyli jego iloczyn wektorowy musi być równy 0. I w tej drugiej części właśnie coś
mieszam, bo mi nie wychodzi wyznaczenie tej płaszczyzny...
24 cze 14:54
Jerzy:
Znajdź dowolny wektor ML , gdzie M i L należą do podanych prostych.
Policz objętość V równoległościanu rozpietego na wektorach: v
1 , v
2 i ML
Policz pole P równoległoboku rozpietego na wektorach : v
1 i v
1
| | V | |
odległość prostych : d= |
| |
| | P | |
24 cze 15:12
g: Jeśli a
1, a
2 to wektory kierunkowe prostych, to n = a
1 x a
2 jest wektorem normalnym
płaszczyzny. P
1 i P
2 to dowolne punkty, jeden na jednej, drugi na drugiej prostej.
Wektor p = P
1 − P
2.
| | |n*p| | |
odległość = |
| ('*' = iloczyn skalarny) |
| | |n| | |
24 cze 15:13
Jerzy:
Przyjmij np: M(3,0,−1) L(2,−1,0)
24 cze 15:13
★★★: dziękuję
24 cze 17:31
Mila:
k
1→=[4,3,3]
k
2→=[3,4,2] wektory kierunkowe danych prostych
P
1=(3,0,−1)∊l
1
P
2=(2,−1,0)∊l
2
P
1P
2→=[−1,−1,1]
det(A):
−1 −1 1
4 3 3
3 4 2
−−−−−
det(A)=12⇔proste są skośne
Równanie płaszczyzny równoległej do obu prostych
n
→=[4 ,3,3] x [3, 4,2]=[−6,1,7]
P
1=(3,0,−1)∊π
−6*(x−3)+1*(y−0)+7*(z+1)=0
π: −6x+18+y+7z+7=0
−6x+y+7z+25=0
| | |−6*2+(−1)+7*0+25| | |
d(P2,π)= |
| |
| | √62+1+72 | |
Posprawdzaj rachunki.
24 cze 17:39