Będe b.wdzięczna za pomoc w tych 4 zadaniach.
Novaa:
1.Podaj definicję równania liniowego jednej zmiennej. Rozwiąż równanie: 2x + 4 = 12.
2.Rozwiąż równanie |3x−2|=4
3.Rozwiąż równanie | 4x+1|=7
4.Rozwiąż nierówność 2x−3(znak większe równe) 5
6 sty 15:32
Visu: 1) 2x+4=12 |−4
2x=8 | :2
x=4
2) |3x−2|=4
3x−2=4 v 3x−2=−4
3x=6 v 3x=−2
x=2 v x= −(2/3) <−−− ułamek
3) tak jak zadanie 2
4) 2x−3 ≥ 5
2x ≥ 8
x ≥ 4
x należy od 4 (zamkniety nawias) do +nieskończoności (otwarty nawias)
mam nadzieje ze zrozumiałaś
6 sty 15:53
Novaa: Baaaardzo dziękuję
6 sty 16:14
Visu: NP
6 sty 16:23