matematykaszkolna.pl
podchwytliwa granica tomek: sprawdź istnienie granicy:
 1 
Lim x,y−>0 (x2 + y2) sin(

)
 x2 + y2 
 1 
Przechodzę na biegunowe: lim r−>0 r2 * sin(

) i teraz tak...
 r2 
wg. Wolframa ta granica = 0, ale nie mam pojęcia dlaczego. Możemy przecież to rozpisać jako lim
 1 
 1 
sin(

)
 r2 

r−>0 r2 * sin(

) => lim r−>0

co z własności lim x−>0
 r2 
1 

r2 

sinx 

= 1, daje nam właśnie 1... Ale idąc dalej:
 x 

1 
sin(

)
 r2 

lim r−>0

=

, więc używając Dh otrzymuje lim r−>0

1 

r2 

1 
cos(

), czyli po prostu brak granicy. Która odpowiedź jest prawidłowa ? Granica w
 r2 
końcu istnieje, czy nie istnieje ?
24 cze 12:15
tomek:
 1 
Dobra − z tym sin(

) trochę poleciałem bo to ≠ , ale nie zmienia to faktu, że dalej
 r2 
nie wiem, czy granica = 1, czy 0. Czy istnieje, czy nie.
24 cze 12:16
ICSP: Po co na biegunowe ? Sinus jest ograniczony, x2 + y2 → 0, więc granica to 0. I koniec.
24 cze 12:28
jc: (x,y) ≠ (0,0)
 1 
| (x2+y2) sin (

) | ≤ (x2+ y2)
 x2+y2 
Zatem, jeśli (x,y) → (0,0), czyli x2+ y2 →0, to f(x,y) →0.
24 cze 12:29
tomek: Tak właśnie myślałem i w sumie doszedłem do tego niemal natychmiast, ale po tych wszystkich kolokwiach i podchwytliwych zadaniach myślałem, że ten przykład ma drugie dno (jak większość). A takie zadanie: ? Sprawdź ciągłość funkcji: F(x,y) =
xy2 

dla x,y ≠ 0
x2+y4 
0 dla x,y = 0 Żeby funkcja była ciągła musi: 1. Być poprawnie określona w swojej dziedzinie (jest). 2. Zachodzić lim x−>x0 , y−>y0 f(x,y) = f( x0 , y0 ) x0 =0 należy do dziedziny. y0 =0 należy do dziedziny. granica lewostronna = 0, granica prawostronna = 0. Dla f( x0 ) = f(0) = 0, więc funkcja jest ciągła. Znajomemu wyszło, że funkcja nie jest ciągła. Niestety nie będę miał z nim kontaktu przez najbliższy tydzień i nie wiem jak do tego doszedł (i czy jego rozwiązanie jest właściwe), a przerabiam sobie listy zadań przed egzaminem, więc chciałbym wiedzieć jaki jest wynik.
24 cze 13:04
jc: To już filozofia: czy istnieje funkcja niepoprawnie określona? Masz co najmniej dwie definicje granicy funkcji: 1. Dla każdego ciągu zbieżnego do p, ... 2. Dla każdego otoczenia punktu p, ... (Dla każdego ε > 0 ... ) Której definicji używasz?
24 cze 13:12
jc: (a,b) ≠ (0,0) (xn, yn) = (a/n2, b/n)
 ab2 
f(xn,yn) =

a2+b4 
Podchodząc do (0,0) z różnych stron, możesz uzyskać przeróżne wyniki, Funkcja nie ma więc granicy w (0,0), a tym bardziej nie jest ciągła.
24 cze 13:29
ICSP: Ja też am pytanie: Co rozumiesz przez stwierdzenie : "granica lewostronna i prawostronna"
24 cze 13:30
tomek: @jc. Faktycznie na ciągach to pięknie wychodzi. funkcja nie zależy od n, wiec nie jest ciągła (w skrócie). Już rozumiem. Co do definicji granicy, chodzi ci o Cauchego i Heinego ? @ICSP. Granica lewostronna, gdy zbliżam się do np. 0 z lewej strony i prawostronna, analogicznie, z prawej strony.
24 cze 13:44
ICSP: a jeżeli zbliżasz się po prostej y = x albo prostej x = 1 ?
24 cze 13:49
ICSP: x = 0*
24 cze 13:49