równania różniczkowe
★★★: wyznaczyć rozwiązanie zagadnienia początkowego
| | 1 | | 4 | |
xy'' + 2y' = x3 , y(1) = |
| , y'(1) = − |
| |
| | 20 | | 5 | |
24 cze 09:58
Jerzy:
Podstawienie: y' = u
| | 2 | |
xu' + 2u = x3 ⇔ u' + |
| = x2 ... liniowe niejednorodne |
| | x | |
24 cze 10:13
Jerzy:
| | 2 | |
tam zgubiłem "u" : u' + |
| *u = x2 |
| | x | |
24 cze 10:15
jc:
xy'' + 2y' = (x2 y')' = x3 = (x4 /4)'
x2 y' = x4 /4 + C (tu już możemy ustalić C1)
y' = x2 / 4 + C1/x2
y = x3 / 12 − C1 /x + C2 (teraz możemy ustalić C2)
24 cze 10:23
Jerzy:
| | x3 | |
a nie jest przypadkiem: (x2y')' = x2 = ( |
| )' ? |
| | 3 | |
24 cze 10:33
Jerzy:
Sorry ... jest dobrze
24 cze 10:43
jc: Faktycznie pomyliłem coś

(x
2 y')' = x
2 y'' + 2x y' = x
4 = (x
5 /5)'
x
2 y' = x
5 /5 + C
1
y' = x
3 /5 + C
1 / x
2
y= x
4 /20 − C
1 /x + C
2
24 cze 10:47
jc: @Jerzy, było źle, dziękuję
24 cze 10:48
Jerzy:
Teraz jest dobrze
| | (x2y')' | |
xy" + 2y' = |
| ⇔ x(xy" + 2y') = (x2y')' ⇔ x*x3 = (x2y')' ⇔ (x2y')' = x4 |
| | x | |
24 cze 10:53