Ostrosłup
Knowledge: Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku 3, a tangens kąta nachylenia ściany bocznej do podstawy
jest równy 24.
Jaka jest objętość ostrosłupa?
Czy w tym zadaniu nie brakuje informacji gdzie pada wysokość w tym ostrosłupie? Bo zakładając
że pada ona na przekątną wychodzi dobry wynik, ale skąd mam wiedzieć że tak jest?
23 cze 23:56
Janek191:

a= 3
x = 1,5
Mamy
| | h | | h | |
tg α = |
| = |
| = 24 ⇒ h = 24*1,5 = 36 |
| | x | | 1,5 | |
więc
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| a2*h = |
| *32* 36 = 108 [j2] |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
24 cze 00:53
Kok: Ok, ale skąd wiesz że jest to ostrosłup prosty?
24 cze 01:53
prosta:
możliwe, że zadanie pochodzi z działu : ostrosłupy prawidłowe
24 cze 07:06