Wzrost wykładniczy
Karolina: Liczebność kolonii x(t) wzrasta proporcjonalnie do aktualnej ilości, to znaczy, że spełnia
równanie różniczkowe x'=λx. W chwili początkowej było x(0)=1 mln. Po minucie liczba ta wzrosła
do 1,2 mln.
Znajdź funkcję x(t).
Kiedy ilość bakterii wzrośnie do 2mln?
Ktoś pomoże, bardzo proszę
23 cze 23:54
Karolina: 
Bardzo proszę, nie mam pojęcia, jak to zrobić
24 cze 07:49
Leszek: dx/dt = λx czyli. dx/x=λdt zatem ∫dx/x =λ ∫dt ln(x)=tλ+C
x(t)=C*exp(λt)
poniewaz x(0)=1 to C=1
oraz dla t=1 minuta x= 1,2 to otrzymujemy. 1,2 = exp(λ). czyli λ=ln(1,2)
24 cze 08:42