Okrąg
Knowledge:

Punkty A,B,C leżą na okręgu o środku S (rysunek). Ile wynosi miara kąta α?
23 cze 23:52
Janek191:
2α = 360o − α
3α = 360o
α = 120o
=======
24 cze 00:55
Knowledge: Niestety dalej nie rozumiem
26 cze 14:46
jc: Połącz B z S. Otrzymasz 2 trójkąty równoramienne.
26 cze 14:50
Janek191:
Kąt środkowy ASC ( o mierze 360o − α) oparty na łuku AC jest dwa razy większy od kąta
wpisanego ABC ( o mierze α ) opartego na tym samym łuku.
360o − α = 2*α
26 cze 15:01
Knowledge: Ok, teraz łapię. Dzięki
26 cze 17:09