okrag
sylwia:-): punkty A=(3,0) B=(−1,2) należą do okręgu o równaniu x2+y2+−6x−10y+9=0. Wyznacz na okręgu
taki punkt C,aby AC→ o AB→=0
ps.te strzałki są nad literami
6 sty 15:27
b.: piszemy C=(x,y), wtedy AC = (x−3,y), AB=(−4,2); muszą zachodzić równości:
x2+y2−6x−10y+9=0
(x−3)*(−4) + y*2 = 0
(ta druga z warunku na iloczyn skalarny)
wylicz z 2. równania x albo y i wstaw do pierwszego, dostaniesz 2 rozwiązania; jednym będzie
punkt C=A
[stokrotka]
6 sty 15:35
sylwia:-): wyszło mi tak: (5−√190,5+√190)
możesz sprawdzić czy taki jest wynik?
6 sty 16:00
b.: nie, chyba coś nie tak...

napisz jakieś rachunki...
6 sty 20:41