pochodna
pochodna: pochodna:
23 cze 22:26
Jerzy:
A co jest zmienną ?
23 cze 22:27
Jerzy:
To był żart..musisz liczyć pochodne cząstkowe..wiesz jak się za to zabrać ?
23 cze 22:29
pochodna: chodzi tutaj o pochodna czastkowa (x,y)
23 cze 22:31
Jerzy:
fx ..liczysz pochodną po x, a y traktujesz jak stałą
23 cze 22:36
Jack:
pochodna z cosinus(blabla) = − sin(blabla) * pochodna z (blabla)
zatem
| | 2xy2 | | 2xy2 | | 2xy2 | |
f'x = (cos |
| )' = − sin |
| * ( |
| )' |
| | x2+y2 | | x2+y2 | | x2+y2 | |
23 cze 22:41