gradient i dziedzina
luki: znajdz dziedzine i gradient funkcji:
f(x)=cos√x2+y2
g(x)=e−xy
23 cze 21:49
Jerzy:
1) x2 + y2 ≥ 0 ,czyli : x ⊂..... ?
23 cze 21:58
Jerzy:
2) y ≠ 0
23 cze 21:59
Leszek: dla funkcji f(x,y) = cos(
√x2+y2)
dziedzina : (x,y) ∊ R
2
gradient grad f(x,y) =[ f '
x ; f '
y]
| | 1 | |
czyli f 'x= −sin(√x2+y2)* |
| *2x |
| | 2*√x2+y2 | |
| | 1 | |
f 'y = −sin(√x2+y2)* |
| *2y |
| | 2*√x2+y2 | |
| | −x | |
analogicznie liczymy dla funkcji g(x,y) = exp( |
| ) |
| | y | |
23 cze 22:00
luki: czyli nic innego jak pochodna
23 cze 22:08
luki: jezeli bylo f(x) a nie f(x,y) to po "igrekach" tez licze?
23 cze 22:15
Jerzy:
Przecież to funkcja dwóch zmiennych, tylko źle zapisana
23 cze 22:23
Leszek: według mnie powinno być f(x,y) oraz g(x,y) bo inaczej jaki sens byłoby pisać y w argumencie
funkcji cosinus ?
23 cze 22:25
luki: no tak
23 cze 22:26