Elek
Łabędź: Jaka praca zostanie wykonana podczas przenoszenia ładunku punktowego q = 2•10−8 C
z nieskończoności do punktu oddalonego o 1 cm od powierzchni kulki o promieniu r = 1 cm
i gęstości powierzchniowej ładunku σ= 10−5 C/m2?
23 cze 21:18
Leszek: kula naładowana jednorodnie wytwarza na zewnątrz pole elektrostatyczne takie same
jak ładunek punktowy skupiony w jej środku
czyli w odległości 2r od jej środka potencjał pola wynosi
| | k4πr2*δ | | 1 | |
czyli V = |
| i k= |
| |
| | 2r | | 4πεo | |
dla r→
∞ V=0
23 cze 22:22