Jeden mol tlenu
Łabędź: Jeden mol tlenu jest ogrzewany pod stałym ciśnieniem atmosferycznym p począwszy
od temperatury t0. Oblicz ile energii trzeba doprowadzić do gazu w celu potrojenia objętości
i jaką pracę wykonał gaz?
23 cze 21:14
Leszek: ilość energii Q = n*c
p * ΔT = n*c
p* (T
k−T
o)
| | p*V | | p*3V | |
z równania stanu gazu |
| = |
| => Tk= 3*To |
| | To | | Tk | |
czyli ilość energii Q= n*c
p*2*T
o
wykonana praca W = p*ΔV
| | pV | | nRTk | | nRTo | |
ale |
| = nR => Vk= |
| oraz Vo= |
| |
| | T | | p | | p | |
czyli W = nR*2*T
o
23 cze 21:29