Oblicz całki potrójne
Michał: Witam czy wytłumaczy mi ktoś jak wyprowadzić zbiory do całkowania z kuli? Oto przykład:
∫∫∫dx dy dz jeśli V jest kulą o środku w punkcie (1,2,3) i promieniu r
Równanie kuli będzie wynosiło (x−1)2 + (y−2)2 + (x−3)2 ≤ 4
23 cze 20:51
g: Można przejść na współrzędne (r,φ,λ) takie że
x = x0 + r cosφ cosλ
y = y0 + r cosφ sinλ
z = z0 + r sinφ
(x,y,z można dowolnie permutować)
r ∊ [0, R]
φ ∊ [−π/2, π/2]
λ ∊ [0, 2π]
dx dy dz = r2 sinφ dr dφ dλ
Można pozostać przy (x,y,z)
x ∊ [x0−R, x0+R]
y ∊ [y0−Ry, y0+Ry] gdzie Ry = √R2 − (x−x0)2
z ∊ [z0−Rz, z0+Rz] gdzie Rz = √R2 − (x−x0)2 − (y−y0)2
Można stosować metody mieszane, np. (x,r,λ)
Różne metody będą dobre w zależności od tego jaką funkcję się całkuje.
Np. w najprostszym przypadku f(x,y,z) = 1 (t.zn. liczymy objętość kuli) najwygodniejsza
będzie pierwsza metoda.
24 cze 13:00