fizyka zjawisko fotolektryczne
PawelP: Źródło monochromatyczne o mocy P=4*10(−6) W wysyła w ciągu sekundy n=1013 fotonów, dane
h,e. Wszystkie fotony padają na płytkę cezową, której praca wyjścia wynosi 1,6eV.
Częstotliwość emitowanego światła.
Czy zajdzie efekt fotoelektryczny, uzasadnić.
Ile e−wybiją w ciągu sekundy padające fotony?
Najmniejsza częstotliwość światła, dla której zachodzi efekt fotoelektryczny.
23 cze 20:49
Leszek: | | P*t | |
Eśw = P*t ; energia wiąski światła , Ef = |
| energia pojedyńczego fotonu |
| | n | |
jeżeli E
f ≥ W , to zjawisko fotoelektryczne występuje
E
f=4*10
−19 J , W = 2,56 *10
−19 J
czyli zjawisko to występuje
ilość wybitych elektronów n = 10
13
| | W | |
najmniejsza częstotliwość f= |
| = 3,86*1014 Hz |
| | h | |
23 cze 21:04
PawelP: Dziękuję bardzo!
Czy jeden foton to inaczej jeden kwant? Wiem, że kwant to ogólniejsze stwierdzenie, ale czy to
co napisałem jest prawdą?
23 cze 21:10
Leszek: TAK w zjawisku fotoelektrycznym jeden foton zawsze wybija jeden elektron , co prawda
nie wszystkie padające fotony wybijają w rzeczywistości elektrony , bo żadne
urządzenie nie ma sprawności 100 %
23 cze 21:33
PawelP: Teraz nieco inne pytanie: W przybliżeniu nierelatywistycznym pęd elektronu jest dany wzorem
23 cze 22:31