Całki Niewłaściwe
Michał:
no wiadomo że całka będzie :
Proszę pomóżcie rozwiązać to i kilka innych przykładów jutro poprawa kolosa
23 cze 19:59
Leszek: sprowadzamy wyrażenie x−x
2 do postaci kanonicznej
−x
2+x=−(x−0,5)
2 + 0,25
czyli
√x−x2=
√0,25 −(x−0,5)2 = 0,5*
√1−(2x−1)2
| | dx | |
czyli całka ∫ 2* |
| |
| | √1−(2x−1)2 | |
podstawienie 2x−1=t ; 2dx=dt
| | dt | |
∫ |
| = arcsint = arcsin(2x−1) |
| | √1−t2 | |
wystarcz podstawić granice
23 cze 20:20
Leszek: przed podstawieniem granic warto sprawdzić pochodną otrzymanego wyniku całkowania
rób tak zawsze ,a nauczysz sie dobrze rachunku różniczkowego i calkowego
w tym przypadku f(x) = arcsin(2x−1)
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
f '(x) = |
| *2 = 2* |
| = |
| = |
| |
| | √1−(2x−1)2 | | √1−4x2+4x−1 | | √4x−4x2 | | √x−x2 | |
23 cze 20:27
Michał: czemu 0,25 ?
23 cze 20:52
Benny: (0,5)2 ile to?
23 cze 21:29