zadanie matma
Arczi321: proszę o pomoc
1 ) oblicz wartość sin2 45* + cos60*
2 ) posługujac się wzorem na sinus róznicy kątów L ; β oblicz sin 15*
3 ) oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kątów x
a ) tg x = − 3/4 : xe( 3/2π , π)
4 ) udowodnij tożsamość trygonometryczna
a) cos3L − cosL przez sin3L −sinL = tgL
23 cze 19:39
Jack:
| | √2 | | 1 | |
1) sin 45 = |
| , cos60 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
2) sin 15 = sin(45 − 30) = ...
| | 3 | | sin x | | 3 | |
3) tg x = − |
| −>>> |
| = − |
| ... korzystamy z jedynki tryg. |
| | 4 | | cos x | | 4 | |
−>sin
2x+cos
2x=1
4)cos3L oznacza cos
3? L jako alfa?
23 cze 20:40
Arczi321: Jack L to alfa
24 cze 18:12
Mila:
Tak?
| cos3α − cosα | |
| = tgα |
| sin3α −sinα | |
Czy tak:
| cos3α − cosα | |
| = tgα |
| sin3α −sinα | |
24 cze 19:50