www
ww: całka
proszę o pomoc
23 cze 19:35
Jerzy:
Podstaw √...... = t − x
23 cze 20:37
Leszek: dziwnie wygląda ta całka ,ale jeżeli tak jest to stosujemy podstawienie
2C
1 +kx
2 =(t+
√k*x)
2
| | 2C−t2 | | 2C−t2 | |
czyli x = |
| => dx = |
| *dt |
| | 2t√k | | 2t2*√k | |
i podstaw do całki POWODZENIA
23 cze 20:50
Mariusz:
Trzeba rozpatrzyć trzy przypadki
1.
k>0
2.
k=0
3.
k<0
Do 1. można użyć pierwszego podstawienia Eulera
Do 3. można użyć np trzeciego podstawienia Eulera
2. to całka ze stałej
Pewnie wyszła z jakiegoś równania różniczkowego
25 cze 03:01