wektory
adamos12: dane sa wektory a(1,2,−1), b(3,4,5), c(2,3,2). czy wektor (1,3,−5) jest:
a)jednoznaczna kombinacja
b)niejednoznaczna kombinacja
c) nie jest kombinacja wektorw a,b,c?
uzasadnij
23 cze 16:34
Leszek: należy rozwiązać układ równań
a*(1,2,−1) +b*(3,4,5,)+c*(2,3,2) = (1,3,−5)
a+3b+2c=1
2a+4b+3c=3
−a+5b+2c=−5
oblicz a,b,c , jeżeli jest to układ Cramera to kombinacja jest jednoznaczna , jeżeli nie
jest to układ Cramera to należy wprowadzić parametr ( lub parametry) i nie jest to
kombinacja jednoznaczna
23 cze 17:49
adamos12: c=−1−2b
potem dochodze do momementu gdzie:
{a−b=3
{a−b=3
23 cze 18:19
adamos12: metodą cramera wyznacznik glowny wychodzi 0
23 cze 18:36
adamos12: jezeli rownanie te jest sprzeczne, odpowiedzią jest odp c?
23 cze 19:16
Leszek: jeżeli masz układ
a−b=3
a−b=3
to wprowadzasz parametr np. b=t i t∊R
wówczas a=3+t
c=−1−2t
czyli rozwiązanie niejednoznaczne a= 3+t
b=t
c=−1−2t i t ∊ R
23 cze 19:28
adamos12: a jednoznaczne byloby gdybym mogl wyliczyc x,y,z?
23 cze 19:32
Leszek: TAK
23 cze 19:38
adamos12: sprawdz z definicji czy wektory (1,0,2) (3,2,1) (−1,−1,2) tworza baze przestrzeni R3? Czy
wektor (4,2,5) jest ich kombinacją liniową? jesli tak to znajdz te kombinacje.
wyszlo a=1/3, b=5,3, c=4/3. Jaki z tego wniosek?
23 cze 20:14
adamos12: 5/3
23 cze 20:14
adamos12: jezeli mogłem obliczyc a,b,c wynika z tego ze nie jest kombinacja liniowa?
23 cze 20:22
Leszek: wektory tworzą bazę jeżeli ich wyznacznik ≠ 0 ,jeżeli tak to podany wektor (4,2,5) może
być liniową kombinacją wektorów bazy
23 cze 20:34
adamos12: kombinacją będą odpowiedzi ktore wypisalem?
23 cze 21:01