liczba zespolona
b: obliczyc wartosc liczby zespolonej
z=4−2i3+i
23 cze 16:12
b: 4−2i/3+i
23 cze 16:12
b: 1−45i?
23 cze 16:31
b: nalezy tez podać postac trygonometryczna i zaznaczyc na plaszczyznie gaussa, a tego juz nie
wiem jak zrobic za bardzo
23 cze 16:39
Leszek:
| | (4−2i)(3−i) | | 10−10i | |
z= |
| = |
| = 1−i ; z=a +bi ; a=1 ; b=−1 |
| | (3+i)(3−i) | | 10 | |
|z| =
√a2+b2=
√2
| | a | | b | |
cos φ = |
| oraz sin φ = |
| => cos φ = √2/2 oraz sin φ =−√2/2 |
| | |z| | | |z| | |
w taki sam sposób należy wykonać pozostałe przykłady
23 cze 17:12
b: dziekuje za pomoc

. nie wiem za bardzo jak to zostalo narysowane
23 cze 17:19
b: i dlaczego z=a+bi?
23 cze 17:21
Leszek: z=a+bi ; to postać algebraiczna liczby zespolonej , a rysunek przedstawia płaszczyznę
zespoloną Gaussa , trzeba sobie trochę przypomnić trygonometrię szkolną
23 cze 17:30
b: ok dzieki
23 cze 17:34
23 cze 19:13
Leszek: | | 7π | |
na rysunku widać , że kąt jest w IV ćwiartce układu dlatego kąt wynosi 315o = |
| |
| | 4 | |
23 cze 19:16
b: a no tak
23 cze 19:21