bayes
Saris: System alarmowy działa w 95% przypadków. System z prawdopodobieństwem 0,02 włącza alarm w
przypadku braku zagrożenia. Zagrożenie występuję z prawdopodobieństwem 0,004. Jakie jest
prawdopodobieństwo tego, że gdy system włącza alarm, rzeczywiście występuje zagrożenie.
Mógłby ktoś to rozwiązać? Głowię się nad tym, ale wychodzą mi złe wyniki.
23 cze 14:13
Saris: Najpierw mamy decyzję czy jest zagrożenie (0,004), lub nie (0,996), potem kolejno czy alarm się
włącza P(C) lub nie 1−P(C) dla zagrożenia oraz (0,02) i (0,98) dla braku zagrożenia. I tutaj
utknąłem. Nie wiem jak z tego 0,95 obliczyć P(C) i wstawić do bayesa.
23 cze 14:18
Saizou :
| | P(wsa n rbz) | |
P(włączy się alarm | rzeczywiście było zagrożenie)= |
| = |
| | P(rbz) | |
| | 0,95*0,98*0,04 | |
= |
| =0,931 |
| | 0,04 | |
23 cze 14:30
Saris: no nie wiem, czy to aby na pewno dobry sposób.
23 cze 14:31
Saizou :
chyba jednak to zły pomysł xd
23 cze 14:35
Saris: dobra nieważne, źle doczytałem zadanie
0,95 to po prostu pstwo włączenie się alarmu jak jest zagrożenie czyli to moje P(C)....
Pewnie mnie to kosztowało zaliczenie teraz.
23 cze 14:39