W ciągu godziny centrala telefoniczna otrzymuje średnio 60 zgłoszeń.
input: W ciągu godziny centrala telefoniczna otrzymuje średnio 60 zgłoszeń. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że w ciągu 30 sekund nieobecności telefonistki nie będzie ani jednego
zgłoszenia?
23 cze 11:43
input: pomoze ktos?
23 cze 13:42
g: Czas między zgłoszeniami to typowy przykład zmiennej losowej o rozkładzie eksponencjalnym
| | 1 | |
f(t) = |
| e−t/T T = średni czas |
| | T | |
Potrzebna będzie dystrybuanta F(t) = ∫
0t f(t
1) dt
1 = 1 − e
−t/T
Dystrybuanta F(t) mówi o tym jakie jest p.stwo tego że czas będzie mniejszy niż t, a nam
potrzebne jest p.stwo tego że czas będzie większy niż 30 sekund
P = 1 − F(30sek) = e
−30sek/60sek = e
−1/2 ≈ 0,6
23 cze 14:25
input: dzięki przeogromne
24 cze 10:54