W szufladzie jest piętnaście piłek tenisowych w tym dziewięć nieużywanych
input: czesc, pomożecie?
W szufladzie jest piętnaście piłek tenisowych w tym dziewięć nieużywanych. Do pierwszej gry
wybrano losow trzy piłki i po grze wrzucono je z powrotem do szuflady. Do drugiej gry wzięto
cztery piłki. Obliczyć prawdopodobieństwo, że wszystkie piłki wzięte do drugiej gry były
nieużywane.
23 cze 11:15
Jerzy:
Rozrysuj to drzewkiem, po pierwszym losowaniu :
(3N) − w drugim masz w pudełku: (6N,9U)
(1N,2U) − w drugim masz: (8N,7U)
(2N,1U) − w drugim masz: (7N,8U)
(3U) − (9N,6U)
23 cze 11:52
input: ok, mam coś takiego
jak będzie wyglądać P(A|H
1), P(A|H
2), P(A|H
3), P(A|H
4)?
24 cze 10:49
Jerzy:
dalej już prosto:
| | | |
P(1) − 4 nowe z 1 szuflady (6N,9U) : P(1) = |
| |
| | | |
| | | |
P(2) − ................................ (8N,7U): P(2) = |
| |
| | | |
P(3) −
P(4) −
P(A) = P(H
1)*P(1) + P(H
2)*P(2) + P(H
3)*P(3P) + P(H
4)*P(4)
24 cze 11:32
input: dzięki, chyba wyszło dobrze.
dobrze jest?
24 cze 12:28
Jerzy:
A czemu mnozysz przez 6 i przez 9 ?
24 cze 12:30
24 cze 12:32
input: bo jeżeli wylosowalem 3 piłki nieużywane i 1 używaną to mnożę to przez 6 żeby wyszło razem 15
piłek
24 cze 12:35
Jerzy:
W drugim losowaniu interesuje nas tylko wylosowanie 4 nowych ( nieużywanych) piłek
24 cze 12:37
input: dzięki, wszystko jest jasne
24 cze 12:41