Całkować przez części czy podstawianie?
Karolina: Mam do policzenia całkę podwójną
∫ {∫x2ysin(xy2) dy} dx
Całkować tutaj przez części czy podstawianie?
x2∫ysin(xy2) dy
Bo jak robię przez części to wychodzi mi co innego niż przez podstawiania.
W ogóle może tak różnie wychodzić zależnie od metody?
23 cze 10:39
Jerzy:
A jaki masz obszar całkowania ?
23 cze 10:51
Jerzy:
| | 1 | |
x2∫ysin(xy2)dy = ... podstawienie: xy2 = t , 2xydy = dt , ydy = |
| dt |
| | 2x | |
23 cze 10:55
Karolina: 0≤x≤π2
0≤y≤2
23 cze 10:55
Jerzy:
| | x | | 1 | | 1 | |
i dalej ... = ∫[− |
| cos(xy2)]dx = − |
| ∫xcos(4x)dx + |
| ∫xdx .. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
i pierwszą liczysz przez części: v' = cos(4x) , v = |
| sin(4x) |
| | 4 | |
u = x , u' = 1
23 cze 11:05