własności działania
algebra: Hej! Może ktoś pomóc? Czy dobrze to liczę?
( znakiem * oznaczam 'działanie')
dla zbioru R
2
(a,b) * (c,d) = (ac, ad + bc)
−> łączność
(a * b) * c = (ac, ad + bc) * c = ac
2, adc + bc
2
a * (b * c) = a * (bc, bd + c
2) = abc, abd + ac
2
nie ma łączności
−> przemienność
a*b = (ac,ad + bc)
b*a = (ac,bc + ad)
nie ma przemienności
−> element neutralny (tu mam duże wątpliwości)
a * e = a
(a,b) * e = a
−> element odwrotny ( tu nie mam pomysłu)
a * a
−1 = e
22 cze 22:15
Leszek: ale elementem w R2 jest para (a,b)
czyli np; przemienność
(a,b)*(c,d) ma być (c,d)*(a,b) = ( ca , cb + ad)
czyli działanie jest przemienne
i postępuj tak dalej
22 cze 22:32
algebra: a mógłbyś powiedzieć jak wyjść od łączności?
bo mamy takie coś
(a * b) * c = (ac, ad + bc) * c = i teraz nie wiem jak traktować 'c'
bo wydaje mi się że powinno być coś w tym stylu:
jako moje 'a' ustawiam (ac,ad + bc)
jako moje 'b' ustawiam c
więc:
(ac, ad + bc) * c = ac2 + adc + bc2
dobrze to rozumiem?
22 cze 22:40
Leszek: element neutralny istnieje;
(a,b)*(e,f)=(ae,af+be) = (a,b) <=> e=1 i f=0
ponieważ (a,b)*(1,0) = ( a 1, a 0 + b 1)
22 cze 22:43
Leszek: nie jest dobrze
[(a,b)*(c,d)]*(g,k)=(a,b)*[(c,d)*(g,k)]
22 cze 23:00