matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyraz rozwiniecia
KS:
Obl8cz szosty wyraz rozwiniecia (2x+3y)
1
5
22 cze 20:38
Mila:
n
0
n
1
n
2
n
n
(a+b)
n
=
a
n
b
0
+
a
n−1
b
1
+
a
n−2
b
2
+...+
a
0
b
n
=
n
k
=∑(dla k=0 do n)
a
n−k
b
k
15
5
a
6
=
a
15−5
*b
5
15!
a
6
=
(2x)
10
*(3y)
5
=
5!*10!
=3003*1024x
10
*243y
5
=747 242 496 x
10
*y
5
22 cze 21:47