Oblicz pole płata powierzchniowego jeśli
Michał: Witam, nie mogę rozgryźć tego zadania
Płat jest częścią płaszczyzny z = 2x − 2y −4 wyciętą przez walec x2 + y2 − 2x = 0
Równanie koła podstawy tego walca wynosi (x−1)2 + y2 = 1 i po zamianie zmiennych na
biegunowe wychodzi że zbiory to
0≤r≤2cosfi a dla fi i tutaj nie jestem pewny 0≤fi≤π/2
Po podstawieniu pochodnych pod pierwiastek wychodzi 3 i potem w liczeniu całki podwójnej mam
już jakieś błędy.
Odpowiedź to 3π
Pozdrawiam
22 cze 20:17
Jerzy:
0 ≤ r ≤ 2sinα
0 ≤ α ≤ π
22 cze 20:23
Jerzy:
Sorry.... żle popatrzyłem:
22 cze 20:29
Michał: Dzięki za odpowiedź jednak nie wiem dlaczego u ciebie wziął się taki przedział dla r.
U mnie sin się skrócił po jedynce trygonometrycznej i został tylko cos.
22 cze 20:30
Jerzy:
0 ≤ r ≤ 2cosα
0 ≤ α ≤ 2π
22 cze 20:34
Jerzy:
Jeszcze nie tak.. −π/2 ≤ α ≤ π/2
22 cze 20:41
Michał: Przedziały byłyby ok tylko jedno mnie martwi mianowicie po scałkowaniu 3r po r wychodzi mi
wynik 6cos2α
Jeśli się to scałkuję po zbiorze dla α przez tablice całek w dalszym ciągu zostaje cosinus a on
dla π/2 jest równy 0 i za nic nie chcą wyjść oczekiwane 3π.
22 cze 20:56
Leszek:
D: r ∊ <0 ; 2cosφ > i φ ∊ <−π/2 ; π/2 >
∫ ∫ 3dxdy = 3* ∫ dφ ∫ rdr = 3* ∫ dφ [2cos
2φ]= 6 ∫ cos
2φ dφ =
D
| | sin2φ | |
= 6*[x/2 + |
| ] = 6 * (π/4 + π/4)= 6*π/2 = 3π |
| | 4 | |
nie wpisywałem przy poszczególnych całkach granic bo jest uciążliwe
22 cze 21:47