geometria analityczna
★★★: Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(2,−3,1)
| | x−1 | | y+3 | | z | |
i prostą: l: |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 1 | | 2 | |
22 cze 19:56
jc: Płaszczyzna przechodzi przez punkty
(2,−3, 1), (1, −3, 0)
Płaszczyzna jest rozpięta przez wektor (5,1,2) (kierunek prostej)
oraz wektor (1,0,1) = (2,−3, 1) − (1, −3, 0).
Wektor (1, −3, −1) jest prostopadły do wektorów (1,0,1), (5,1,2).
Zatem płaszczyznę możemy opisać równaniem (x−2) − 3(y+3) − (z−1) = 0.
22 cze 20:06
★★★: dzięki
22 cze 20:27