Punkty stacjonarne funkcji; środek masy
Kama: Czy jest ktoś w stanie pomóc mi, z którymś z zadań?
1) Wyznaczyć wszystkie punkty stacjonarne funkcji f(x,y)=(x2−y2)*e2x i zbadać,
w którym z nich funkcja ma ekstremum lokalne.
Chodzi o moment, w którym wyznaczamy x i y.
2) Wyznaczyć środek masy jednorodnego obszaru ograniczonego krzywymi: x=2−|y|, x=y2.
Sporządzić rysunek. Wykorzystać informację, że pole obszaru |D|=7/3.
22 cze 19:41
Kama: 1) Wyznaczyć wszystkie punkty stacjonarne funkcji f(x,y)=(x2−y2)*e2x i zbadać,
w którym z nich funkcja ma ekstremum lokalne.
Chodzi o moment, w którym wyznaczamy x i y.
2) Wyznaczyć środek masy jednorodnego obszaru ograniczonego krzywymi: x=2−|y|, x=y2.
Sporządzić rysunek. Wykorzystać informację, że pole obszaru |D|=7/3.
22 cze 20:14