22 cze 19:02
Mila:
Podstawienie:
[1+x=t
2, dx=2tdt, x=t
2−1]
| | 2+√1+x | | (2+t)*t | |
∫ |
| dx=2*∫ |
| dt= dalej poradzisz sobie? |
| | 2+x+2√1+x | | t2+2t+1 | |
22 cze 19:24
Damian: Wybacz ale nie ogarnąłem jak to podstawiłaś: licznik(2+t2) mianownik pod x=t2−1 a pod
pierwiastek t2?
22 cze 19:45
Damian: DObra już wiem o co chodzi... Wolno łącze wątki
22 cze 20:16
Mila:
22 cze 20:21
Damian: potem gdy dochodze do 2x*∫1/(t+1)2dx ... Co nalezy dalej z tym?
22 cze 21:00
Mila:
[t+1=u, dt=du]
| | 1 | | −1 | | −2 | | 1 | |
=2*∫ |
| du=2∫u−2du=2* |
| = |
| =−2 |
| |
| | u2 | | u | | t+1 | | √1+x+1 | |
22 cze 21:32
Mila:
Wychodzi tak, jak masz obliczone w wolframie.
22 cze 21:48
Damian: no włąsnie nie wiedizałem czy można podstawiać drugi raz... Dzięki wielkie

Zgadza się
22 cze 22:05
Mila:
22 cze 22:10