Szukam rozwiązania podanego wielomianu, proszę o dokładne podanie procedury
Patryk: x3 − 17x2 + 80x −100 = 0
22 cze 18:21
Jack: sprawdzasz dzielniki wyrazu wolnego i wyrazu przy najwyzszej potedze x.
przy x3 jest 1. przy wyrazie wolnym jest −100
zatem pierwiastkami rownania moga byc dzielniki 100
sprawdzamy dla 1
13 − 17 + 80 − 100 ≠ 0
widzimy ze ni jest, wiec idziemy dalej
dla x= 2
8 − 17*4 + 80*2 − 100 = 0
zatem pierwiastkiem tego rownania jest x=2.
Dlatego mozemy podzielic przez dwumian (x−2)
(x3 − 17x2 + 80x−100) : (x−2) = x2 − 15x + 50
no i mamy
(x−2)(x2−15x+50) = 0
z tego drugiego delta...
22 cze 18:26
Mariusz:
23−17*22+80*2−100=8−68+160−100=168−168=0
x=2 jest pierwiastkiem więc dzielisz wielomian przez x−2
chyba że chcesz ogólną procedurę dla równań trzeciego stopnia
22 cze 18:28
Mila:
Szukasz czy są całkowite rozwiązania wśród dzielników liczby 100.
W(1)=1−17+80−100≠0
W(−1)=−1−17−80−100 ≠0
W(2)=8−17*4+160−100=8−68+60=0⇔ 2 jest pierwiastkiem W(x)
dzielimy W(x) przez (x−2)
Schemat Hornera: x=2
1 −17 80 −100
1 −15 50 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W(x)=(x−2)*(x2−15x+50)
x=2 lub x2−15x+50=0 rozwiązuj równanie kwadratowe.
x=2 lub x=5 lub x=10
22 cze 18:33