Algorytm na pierwiastek 3 stopnia
Cieply: Czy istnieje algorytm na obliczanie pierwiastka 3 stopnia podobny do tego na 2 stopnia
przedstawiony poniżej?
Z tożsamości:
1 + 3 + 5 ... + (2n −1) = n2
obliczanie pierwiastka:
1. a =1
2. X = X − a
3. a = a+2
4. jeśli X > 0 to powrót do 2.
5. pierwiastek = zakrąglenie w dół( a/2)
Na przykładzie
X = 9
9 − 1 = 8
8 − 3 = 5
5 − 5 = 0
a = 7
√9 = 7/2 = 3
Da się w podobny sposób rozpisać pierwiastek trzeciego stopnia?
możliwe, że trzeba skorzystać z tożsamości n3 = ∑i=1n 3i(i−1) + 1, ale nie wiem jak
dokładnie
22 cze 17:59
Jacek:
15 lis 18:05