Ekstrema
Damian: Ekstrema lokalne
f(x)= (x−1)*e−x2
Pod koniec mam cośtakiego z pochodnej : f ' (x) = 1e− x2 − 2x (x−1)* e −x2
22 cze 17:39
Leszek: pochodna tej funkcji
f ' (x) = exp(−x2) +(x−1)*exp(−x2)*(−2x) = exp(−x2)*( 1−2x2 +2x)
22 cze 18:01
pati: Dziękuję , jeszcze takie szybkie pytanie.
Wyznaczyć przedział (jeżeli istnieje), na którym funkcjaf(x)=
√x*lnx
jest jednocześnie rosnąca
i wypukła.
f(x)=
√x*lnx
| | 1 | | 1 | | log(x)+2 | |
f'(x)= |
| *lnx+√x* |
| = |
| |
| | 2√x | | x | | 2√x | |
co dalej zrobić?
22 cze 18:20
pati: Pomyliłam strony− zamiast wkleić w swojej, no nic− pytanie aktualne
22 cze 18:21
Leszek: f ' (x) >0 <=> ln (x) >−2 => x > e
−2 w tym przedziale x∊ (e
−2 ;
∞) funkcja jest
rosnąca
druga pochodna funkcji
| | 2√x/x − (ln (x) + 2)/√x) | | −√x*ln(x) | |
f '' (x) = |
| = |
| |
| | 4x | | 4x2 | |
f '' (x) >0 <=>
√x*ln(x)<0 => ln(x) <0 => x<1
część wspólna tych przedziałów to x ∊ (e
−2 ; 1)
22 cze 18:54