równanie rozniczkowe rzędy pierwszego
dramat: y'−yx=12y
Stosuję tutaj podstawienie t=y/x ale po przejsciu na rownanie jednorodne z t dostaje t'x=0
Gdzie robię błąd ?
22 cze 17:20
Leszek: podstawienie t=y/x => y=t*x => dy/dx = x*dt/dx + t
po podstawieniu do równania
| | 1 | | dx | |
x*dt/dx = |
| <=> 2t*dt = dx/x2 <=> 2∫ tdt = ∫ |
| => |
| | 2tx | | x2 | |
| | y2 | |
=> t2 = −1/x +C <=> |
| = −1/x +C => y=√C*x2 −x |
| | x2 | |
22 cze 17:33
dramat: nie wiedziałem ze mozna podstawiac za y tx, dziękuje za szybką odpowiedz!
22 cze 17:37
Mariusz:
Ja bym raczej sprowadzał do Bernoulliego
chociaż
y
2=ux
2yy'=u'x+u
u'x+u=2u+1
u'x=u+1
ln|u+1|=ln|x|+C
u+1=Cx
ux+x=Cx
2
y
2+x=Cx
2
22 cze 18:24
jc: (y
2 / x
2) ' = 2y y' /x
2 − 2 y
2 / x
3
(y
2 / x
2) ' = 1/x
2 = (− 1/x)'
y
2 / x
2 = C − 1/x
y
2 = Cx
2 − x
y =
√Cx2 − x
Co kto lubi
22 cze 18:35