rachunek prawdopodobienstwa
daniell: Przed świętami Bożego Narodzenia do domu państwa Kowalskich, którzy mają troje dzieci przybył
Święty Mikołaj i przywiózł dzieciom 5 różnych zabawek. Na ile sposobów Mikołaj mógł obdarować
dzieci zabawkami tak, aby najstarsze dziecko dostało co najwyżej dwie zabawki?
Błagam! pomóżcie!
6 sty 15:04
b.: Czy możliwa jest sytuacja, że któreś z dzieci nie dostało nic? Jak na mój gust jak
najbardziej...
No to liczymy:
1) najstarsze dziecko (A): dokładnie 2 zabawki,
to B: 0, C: 3, albo B:1, C:2, albo B:2, C:1, albo B:3, C:0
| | | |
w pierwszym i ostatnim z tych przypadków mamy | możliwości, |
| | |
| | | | | |
w środkowych dwóch przypadkach: | * | (wybieramy 2 zabawki z pięciu dla A i potem |
| | | |
z pozostałych trzech jedną dla B albo C).
2)
itd. pozostałe przypadki (że A dostało 3,4,5 zabawek)
6 sty 15:40
b.: [stokrotka]
6 sty 15:41
daniell: no ok. wyliczyłem to co podałaś i wyszło 80.
Później policzyłem ilość możliwości kiedy A dostaje 1 zabawkę:
A1 B0 C4
A1 B1 C3
A1 B2 C2
A1 B3 C1
A1 B4 C0
z tego wszystkiego też wychodzi 80. Czyli wszystkich możliwości byłoby 160 a prawidłowa
odpowiedź wynosi 192
6 sty 21:29
7 sty 16:45
Mila:
A− Najstarsze dziecko otrzymuje co najwyżej 2 zabawki.
A
0− najstarsze dziecko nie otrzymuje żadnej zabawki, 5 zabawek rozdzielamy dwojgu dzieciom na
2
5 sposobów
|A
0|=32
A
1− najstarsze dziecko otrzymuje 1 zabawkę na
| |
=5 sposobów, pozastałe 4 zabawki dla dwojga⇔24 sposobow |
| |
|A
1|=5*16=80
A
2− najstarsze dziecko otrzymuje 2 zabawki na
| |
=10 sposobów, pozostałe 3 zabawki dla dwojga na 23 sposobów |
| |
|A
2|=10*8=80
P(A)=32+80+80=192
To niesprawiedliwe! , powiedz dlaczego?
7 sty 16:56