e Liczba Eulera, równanie
rrr: Witam! Potrzebuję pomocy z układem równań z liczbą Eulera.
2e2x − ey−x − e9−y−x = 0
ey−x − e9−y−x = 0
Całkowicie mi wyleciało z głowy jak rozwiązywać równania tego typu. Pomoże ktoś?
22 cze 17:12
jc: A myślałeś przez chwilę? Wskazówka: to proste zadanie
22 cze 17:24
jakubs: Zobacz na oba równania, nie ma tam niczego podobnego ?
22 cze 17:24
rrr: Podstawa potęg jest identyczna. Pomijając "e" wyszedł mi wynik y=4,5, x = 1,5, wydaje się
poprawny tylko jak to formalnie zapisać? Nie jestem pewny ale to chyba trzeba było
"potraktować" logarytmem naturalnym, tylko jak to formalnie zapisać?
22 cze 17:28
piotr: 2x=y−x
y−x=9−y−x
22 cze 17:38