współrzędne kartezjańskie, odległość po sferze
geograf1: Zakładamy, że Ziemię, którą traktujemy jak kulę o promieniu R= 6371km umieszczono w
kartezjańskim układzie współrzędnych w ten sposób, że środek Ziemi jest w punkcie (0,0,0),
biegun północny w punkcie (0,0,R), punkt o współrzędnych geograficznych (0N, 0E), ma
współrzędne kartezjańskie (R,0,0), a punkt o współrzędnych geograficznych (0N, 90E) ma
współrzędne kartezjańskie (0,R,0). W obliczeniach proszę przyjąć π=3,14159.
a) punkt A ma współrzędne geograficzne (75S, 60W). Proszę obliczyć współrzędne kartezjańskie
punktu A.
b) punkt B znajduje się na 45st. na zachód od punktu A. Proszę obliczyć najkrótszą drogą od A
do B po powierzchni Ziemi.
c)jaką drogę trzeba przebyć od A do B po równoleżniku na którym się znajdują?
d) jaka jest odległość, po powierzchni Ziemi, punktu A od bieguna południowego?
e) jaka jest długość równoleżnika na którym leżą punkty A i B?
f) na równiku znajdują się punkty A' i B'. Punkt A' leży na tym samym południku co punkt A,
odpowiednio punkt B' na tym samym południku co punkt B. Proszę obliczyć najkrótszą drogę A' do
B' po powierzchni Ziemi.
g) jaka jest długość odcinka A' do B'?
h) proszę obliczyć najkrótszą drogą po powierzchni Ziemi z Mińska (53st.54'N, 27st.33'E) do
Montevideo (34st.53'S, 56st.10' W).
22 cze 15:35
geograf1: I teraz tak, punkty a i b wydaje mi się, że wiem jak zrobić.
a) podkładam pod wzór:
xa=cosφ*cosλ*R
ya=cosφ*sinλ*R
za=sinλ*R
pamietając, że przy SW dodaje minus
b)
robię to samo dla punktu B ( tyle, że xb,yb i zb), który ma współrzędne (75S, 105W ) − 105W bo
na 45st. na zachód
później podstawiam pod wzór
AB= √(Xa−Xb)2+(Ya−Yb)2+(Za−Zb)2
później podstawiam to pod wzór:
γ=2arcsinx AB/2R= (wychodzą stopnie)
następnie z proporcji γ/360= x/2πR, obliczam x i wychodzi mi odległość w kilometrach
22 cze 15:41
geograf1: tylko, że tutaj ściana, nie wiem jak podejść pod następnych zadań i też nie wiem czy pierwsze 2
punkty robię dobrze, bo kompletnie nie wiem jak używać informacji zawartych w treści, punkt a
i b zrobiłem schematycznie, tak jak było to na zajęciach
22 cze 15:42
geograf1: domyślam się, że punkt h można zrobić tak samo jak b, tylko nie wiem co z minutami?
22 cze 15:43
Qulka: minuta to 1/60 stopnia ..zamieniasz na ułamek i liczysz
22 cze 15:50
Qulka: b) i c) wydają się być tożsame i jest to 1/8 e)
22 cze 15:54
g:
a) poprawka: za = sinφ*R
b) policzyłeś odległość w linii prostej a miało być po powierzchni kuli, czyli po kole wielkim.
zajrzyj do trygonometrii sferycznej, tam też jest wzór sinusów, kosinusów i jeszcze parę
innych.
Jeśli rzeczywiście chcesz być geografem to radzę ten temat dobrze zrozumieć.
22 cze 16:02
Geograf1: Czyli to co zrobiłem w B powinno byc w C?
22 cze 16:11
Geograf1: A co do B jestem przekonany, że właśnie taki wzór był podawany
22 cze 16:12
geograf1: czy jest pewność, że rozwiązanie podpunktu b jest złe?
22 cze 20:34