Ciągła zmienna losowa
input: czesc, pomozecie?
Ciągła zmienna losowa ma rozkład dany wzorem p(x) =Cx dla 0<=x<=2. wyznacz stała C,
dystrybuante, wartość średnia i wariancje tej zmiennej losowej.
22 cze 15:10
Saris: zmienie oznaczenie p −> f
f(x)=Cx dla 0<=x<=2
Z własności funkcji gęstości wiemy, że całka na całym przedziale R z tej funkcji powinna dać 1,
stąd weźmiesz sobie C.
dystrybuanta to całka z gęstości od −∞ do x, więc po prostu musisz przecałkować na przedziałach
gęstość, będziesz mieć coś takiego (masz 3 przedziały (−∞,0), <0,2> (2,∞):
F(x)=
∫ od −∞ do x f(x) dx dla x∊(−∞;0)
∫ od −∞ do 0 f(x) dx + ∫ od 0 do x f(x) dx dla x∊<0;2>
∫ od −∞ do 0 f(x) dx + ∫ od 0 do 2 f(x) dx + ∫ od 2 do x f(x) dx dla x∊(2,∞)
wartość średnia i wariancja to proste całki nad kolejno xf(x) oraz (x−EX)f(x) gdzie EX to
wartość średnia.
22 cze 15:24
input: dzięki
22 cze 15:35
22 cze 15:36
Saris: przy dystrybuancie tam nawias do kwadratu jak coś.
22 cze 16:09