estymatory punktowe
Saris: Mamy rozkład wykładniczy i mam policzyć metodą największej wiarygodności estymator dla λ
| | 1 | |
Obliczyłem go z logarytmów, wyszedł λd = |
| |
| | xk | |
d − to dasze wskazującyna estymator
k − to kreska wskazująca na sume x
1 do x
n dzieloną przez n
Jak sprawdzić czy ten estymator jest nieobciążony?
Jest wtedy kiedy E(λ
d)=λ.
To będzie coś takiego?
całka od 0 do
∞, suma od 1 do n.
Jak ja to mam policzyć

?
22 cze 15:04
22 cze 15:20
Saris: widziałem, ale tam jest tylko policzony estymator, a ja potrzebuję pokazać, że on jest
nieobciążony (lub jest)
22 cze 15:26
Saris: czy jeśli estymator jest asymptotycznie nieobciążony (jako estymator największej wiarygodności)
to wtedy jest to ⇔ z tym, że jest nieobciążony?
22 cze 15:29
Saris: ale sprawdzenie tego i tak wiąże się z liczeniem E dla tego estymatora...
22 cze 15:31
22 cze 15:49
Saris: mhm w taki sposób.
22 cze 16:07
g: Do tego rozwiązania można się przyczepić.
Poprawnie było by:
| | 1 | |
E[1/λd] = |
| ∑in E[Xi] = 1/λ |
| | n | |
Tak można, bo wartość oczekiwana sumy równa się sumie wartości oczekiwanych.
Natomiast z faktu, że E[1/λ
d] = 1/λ nie wynika automatycznie że E[λ
d] = λ.
Może tak, ale to nie jest oczywiste.
23 cze 12:23