pochodne
nice: Móglby ktoś podpowiedzieć jak się zabrać?
1.Dobrać parametry p, q tak, aby funkcja
f(x) = ex+x dla x < 0,
x2+px+q dla 0 < x
miała pochodną w punkcie x0 = 0. Narysować wykres otrzymanej funkcji
22 cze 12:38
Jerzy:
Gdzie jest nierownosc slaba ?
22 cze 12:46
nice: Nie rozumiem
22 cze 12:51
Jerzy:
Musi byc:
p = 0
q = 1
i glowkuj dlaczego
22 cze 12:54
Jerzy:
Zle opisalas/es przedzialy
22 cze 12:55
Qulka: mi wyszło p=2
22 cze 12:57
nice: e2 dla x (tutaj powinno być mniejsze, równe 0) nie wiem jak to zaznaczyć
22 cze 13:00
Jerzy:
to w końcu jaka jest ta funkcja ? e2 + x , czy : ex + x
dla x → 0− granica wynosi 1
zatem trójmiam musi mieć postać: x2 + 1 , bo wtedy granica x → 0+ = 1
i funkcja jest ciagła
22 cze 13:03
g:

Po pierwsze trzeba uzupełnić funkcję f(x) o punkt f(0) = lim(x→0
−)(e
x+x) = 1.
Przyda się jeszcze granica pochodnej lim(x→0
−)(e
x+x)' = 2
Teraz od tej postaci zależnej od p,q zażądamy, żeby przy x→0
+ miała granice:
f(x) = x
2+px+q → q = 1
f'(x) = 2x+p → p = 2
22 cze 13:04
Qulka: nad okienkiem wpisywania jest taki przycisk ≤
22 cze 13:04