Forma kwadratowa, postać kanoniczna
Haise : Witam, mam problem z zapisaniem tego przykładu w postaci kanonicznej. W metodzie
wykorzystującej wartości własne wychodzą mi λ=√17, natomiast w metodzie Lagrange wychodzą mi
4 lub nawet 5 zmiennych do kwadratu, także nie mam pojęcia jak to ugryźć.
Przykład jest następujący :
q=x2+y2+3z2+4xy+2xz+2yz
Próbowałam nawet podstawienia typu x=p−r, y=p+r, z=S
ale dostałam na końcu coś takiego
q=(p−r)2+(p+r)2+4(p+1/2s)2 +2s2 − 4r2
jednak wydaje mi się, że nie jest to do końca dobre rozwiązanie
22 cze 00:29
jc:
q = 3(z+x/3+y/3)
2 + (7/6) (x+y)
2 − (1/2) (x−y)
2
−−−
Wartości własne oryginalnej macierzy: −1, 3+
√2, 3−
√2 Sprawdź
22 cze 01:26