kwantyle - standardowy rozkład normalny
kwantyl1: Korzystając z tablic proszę znaleźć wartość kwantyli q0,3 i q0,75 standardowego rozkładu
normalnego. Ile wynoszą wartości odpowiednich kwantyli dla rozkładu normalnego N(3,2)?
22 cze 00:01
kwantyl1: czy ktoś wie jak to ugryźć?
22 cze 00:03
kwantyl1: czy to będzie dla q0,3 = 0,636831 i dla q0,75= 0,779350?
22 cze 00:18
kwantyl1: nikt?
22 cze 01:30
Qulka:
q0,3 = −0,524400513 więc dla N(3,2) q03=1,951198975
q0,75= 0,67448975 więc dla N(3,2) q075=4,3489795
22 cze 12:00
Qulka: bo
−0,524400513 • 2 + 3 = 1,951198975
22 cze 12:02
kwantyl1: tylko skąd te wartości −0,524400513 i 0,67448975 ? wchodzę w tablicę rozkładu normalnego i nie
ma takich?
22 cze 12:19
kwantyl1: jedynie jak udaje mi się dojść do liczby podobnej to w przypadku q0,75 − wyszukuję najbliższej
liczby, czyli 0,748571 i dla niej w kolumnie jest wartość 0,6 a w wierszu 0,07 co daje 0,67
ale nie wiem skąd dalsze cyfry?
22 cze 12:24
Qulka: z excela bo jest dokładniejszy

w tablicach dla q0,75175 masz 0,68 i to jest najbliższy
dla q0,3 trzeba sobie odjąć bo zazwyczaj zaczynają się od 0.5 więc sprawdzasz dla 1−0.3 = 0.7
i najbliższy jest q0,69847 = 0,52 więc u Ciebie będzie −0,52
22 cze 12:25
kwantyl1: ale q0,74857 jest bliższy niż 0,75175 w sensie, mniej muszę dodać od pierwszego niż odjąć od
drugiego, czy może zawsze musi być liczba najbliższa, ale wyższa?
22 cze 12:29
Qulka: a to wybierasz ten bliższy albo jak są tak samo daleko to robisz środek pomiędzy czyli 0,675 i
będzie najbliżej prawdy
22 cze 12:33
kwantyl1: jeszcze jednego momentu nie rozumiem, po prostu tego nie miałem, dlaczego mnożymy przez 2 i
dodajemy 3? Czy przy innym ułożeniu załóżmy N(0,3) liczyło by się w inny sposób czy też x3 i
+0?
22 cze 12:35
Qulka: tak
22 cze 12:36
Qulka: razy odchylenie + średnia
22 cze 12:36
kwantyl1: uh, okej, dzięki wielkie, trochę mi się to wszystko rozjaśniło
22 cze 12:37