Granica x,y
tomek: Cześć.
| | 1 | |
Mam taki przykład lim x,y−>0 (x2+y2)Sin( |
| ) . |
| | x2 | |
| | 1 | |
Podstawiam wsp. biegunowe i zostaje lim r−>0 r2 sin( |
| ). Teraz mam pytanie: Wolfram |
| | r2 | |
pokazuje wynik 0 i argumentuje to, iż r
2 = 0, a ten sinus jest ograniczony. Jednakże
przepisując przykład w ten sposób
| | sin(x) | |
| przy r −> 0 jest równy 1... (z reguły lim x−>0 |
| = 1) |
| | x | |
21 cze 23:26
jc: Przyjrzyj się, co napisałeś w ostatniej linii
21 cze 23:45
Leszek: TOMEK
w mianowniku argumentu sinus nie może być r2 bo jest tylko x2 , nie ma y2
21 cze 23:49
jc: To akurat wpływa tylko na dziedzinę, wyrzucamy całą prostą x=0.
21 cze 23:53