oblicz
eileens: 2x2+xy−4=0
21 cze 23:05
Metis: Dwie zmienne.
21 cze 23:12
eileens: Nie zauważyłam że nie wpisałam reszty, przepraszam
2x2+xy−4=0
2y2+xy−10=0
21 cze 23:15
Metis: 2x
2+xy−4=0
2y
2+xy−10=0
xy=4−2x
2
2y
2+xy−10=0
xy=4−2x
2 / :x ,x≠0
2y
2+xy−10=0
| | 4−2x2 | | 4−2x2 | |
2( |
| )2+x* |
| −10=0 |
| | x | | x | |
Licz.
21 cze 23:18
myszka:
x≠0, y≠0
x(2x+y)=4
y(2y+x)=10
dzieląc stronami i dzieląc licznik i mianownik lewej strony przez x
| | 2 | | y | | y | |
| = |
| * |
| i podstawienie |
| = t≠0 i t≠−1/2 |
| | 5 | | x | | x | |
...........
4t
2−3t−10=0 , Δ= 169,
√Δ=13 to t= 2 lub t=−5/4
zatem y=2x lub y= (−5/4)x
dla y=2x 2x
2+2x
2−4=0 ⇒ x
2−1=0 ⇒
x=1 v x= −1 to y=2 v y= −2
dla y= (−5/4)x 2x
2 +(−5/4)x
2−4=0 ⇒ 3x
2−16=0
⇒
x=4/√3 v x= −4/√3 to y=−5/√3 v y= 5/√3
22 cze 01:42
ICSP: 2x
2+xy−4=0
2y
2+xy−10=0
10x
2 + 5xy = 20
4y
2 + 2xy = 20
10x
2 + 5xy = 4y
2 + 2xy
10x
2 + 3xy − 4y
2 = 0 // : y
2
| | x | | x | |
10( |
| )2 + 3 |
| − 4 = 0 |
| | y | | y | |
22 cze 08:13