Oblicz objętość bryły V opisanej wzorami
Michał: Witam mam problem z poniższym zadaniem, oto dane:
x2 + y2 ≤ 9 −5 ≤ z ≤ 4 − x2 − y2
Wychodzi mi że zbiory to 0≤r≤3 i 0≤fi≤2π
Po odjęciu −5 od wartości funkcji i zmianie zmiennych na biegunowe i uproszczeniu przez jedynkę
trygonometryczną
dochodzę do następującej całki po zbiorze dla r ∫r3 − 9 po dalszych obliczeniach wynik nie
zgadza się z odpowiedziami.
Odpowiedź wynosi 81/2 π
Pozdrawiam
21 cze 23:04
Leszek: całka powinna wyglądać następująco
2π 3 3 3
V= ∫ dφ ∫ [9−r2] r dr = 2π* ∫ [9r−r3]dr = 2π * [ 4,5*r2−0,25*r4] = 81/2π
0 0 0 0
21 cze 23:18
Michał: Dzięki
22 cze 16:21