maksima, minima
matematyk1: Niech funkcja w:R R−>R będzie zadana wzorem w(x) = 2x4 − 3x2 + 1
a) wyznacz lokalne minima i maksima funkcji w
b) przedziały w których funkcja w rośnie i przedziały w których funkcja w maleje
c) przedziały w których funkcja w jest wypukła i przedziały w których funkcja w jest wklęsła
21 cze 21:26
matematyk1: a)
zacząłem od wyznaczenia pochodnej funkcji w i wyszło mi 8x3 − 6x=0 ( przyrównuje do 0, bo
wartość pochodnej w ekstremum jest =0 ) i tu mam ścianę
21 cze 21:28
Leszek:

w'(x) = 8x
3 −6x =0 <=> 2x(4x
2−3)=0 <=> 2x(2x−
√3)(2x+
√3) =0
punkty przegięcia funkcji w''(x) =0 <=> 24x
2−6=0 <=> 6(2x−1)(2x+1)=0
wykres przedstawia y = w'(x)
na jego podstawie można odczytać przedziały monotoniczności funkcji w(x)
21 cze 21:57
matematyk1: czyli dla punktu a) − obliczam maksimum i minimum dla wartości −√3/4 i dla √3/4
podstawiając pod pierwotną funkcje?
21 cze 22:05
matematyk1: i dla 0
21 cze 22:05
Leszek: podstaw do funkcji w(x) wartości x=√3/2 i x=−√3/2 i x=0
a dla punktów przegięcia x=1/2 i x=−1/2
21 cze 22:09
matematyk1: dla funkcji w:
kolejno 5/8, 5/8 i 1
21 cze 22:16
Mila:

1) Miejsca zerowe pochodnej:
8x
3−6x=0
x(8x
2−6)=0
x=0 lub 8x
2−6=0 /:8
| | √3 | | √3 | |
x=0 lub x= |
| lub x=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
2) znak pochodnej, monotoniczność:
x*(8x
2−6)>0
| | √3 | | √3 | |
x*8*(x− |
| )*(x+ |
| )>0 |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
f(x)↑ dla x∊(− |
| ,0) ∪( |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
f(x)↓ dla x∊(−∞,− |
| )∪(0, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
3) Ekstrema :
| | √3 | | √3 | | 1 | |
Dla x=− |
| min. lokalne f(− |
| )=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
Dla x=0 maks. lokalne f(0)=1
| | √3 | | √3 | | 1 | |
Dla x= |
| min. lokalne f( |
| )=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
21 cze 22:17
matematyk1: racja mój błąd jest −1/8
21 cze 22:19
matematyk1: a jak by się wykres zmienił gdyby przed funkcją był −?
21 cze 22:27
Mila:

f(x) = 2x
4 − 3x
2 + 1
g(x)=−f(x)
wykres: −f(x) jest symetryczny względem OX do wykresu funkcji f(x).
21 cze 22:41
matematyk1: punktem jedynym przegięcia będzie punkt 5/16?
21 cze 22:55
matematyk1: 3/8
21 cze 23:02
Mila:
22:09 masz napisane .
21 cze 23:20