wyznacz wartości x
Oliwia: wyznacz takie wartości x, aby poniższe liczby w podanej kolejności tworzyły ciąg geometryczny:
a) 4, x, 25
b) x+15, 8, x−15
21 cze 19:26
6latek : a) w pamięci x=10
b) rozwiąż równanie 64=x2−225
21 cze 19:35
6latek : do a) jeszcze x=−10
21 cze 19:35
Oliwia: strasznie dziękuje!
21 cze 19:36
6latek : Bardzo proszse
21 cze 19:37
Oliwia:
21 cze 19:38
6latek : Wobec tego ze moja wnuczka ma na imie Oliwia to podpowiem
Przeciez znasz tw. o 3 kolejnych wyrazach wciągu geometrycznym
Wyraz srodkowy czemu się rowna ? Zobacz do notatek
wobec tego
x=
√4*25 (pozbywamy się pierwiastka i mamy x
2=100 czyli x=10 lub x=−10
podstawiamy
4,10 ,25
Podstaw i sprawdz
b) z tego samego twierdzenia
8=
√(x+15)(x−15) (do potęgi drugiej
64=(x+15)(x−15)
64=x
2−225
21 cze 19:44
Oliwia: Ogromnie dziękuje za pomoc. Bardzo dużo mi to pomogło, jestem bardzo wdzięczna!
21 cze 19:46