pw warunkowe
Saris: Warunkowe/Bayes
Wiadomo, że 80% elementów produkcji masowej spełnia żądane wymagania techniczne. Przeprowadzono
dodatkową kontrolę, przy której mogły być popełnione pewne błędy, a mianowicie: element
wadliwy mógł zostać sklasyfikowany jako dobry z pstwem 0,06 ,a element dobry mógł zostać
sklasyfikowany jako wadliwy z pstwem 0,04.
a) Obliczyć pstwo, że losowo wybrany element przejdzie pozytwnie przez kontrolę
b) Obliczyć pstwo, że element, który przeszedł pozytywnie przez kotrolę jest rzeczywiście dobry
A
1 − element dobry
A
2 − element zły
B
1 − element wadliwy uznany za dobry
B
2 − element dobry uznany za zły
K
+ − element przejdzie kontrolę pozytywnie
P(K
+|A
1) − element dobry przejdzie pozytywnie kontrolę
a)
P(K
+)=8/10 * 0,96 + 2/10 * 0,06 = 0,78
b)
P(K
+|A
1)= 8/10 * 0,96 = 0,768
| | P(A1)P(K+|A1) | |
P(A1|K+)= |
| =0,7876 |
| | P(K+) | |
Mógłby ktoś sprawdzić?
21 cze 19:24
Saris: .
21 cze 21:45
Saris: .
22 cze 11:09
Qulka: P(A1|K+)=0,8•0,96 / 0,78 = 0,9846
22 cze 13:21
Saris: a czemu moje rozwiązanie jest błędne skoro jest zgodne ze wzorem?
22 cze 14:14
Saris: czy, że P(K+|A1)=0,96 i tak powinno być. W takim razie co oznaczy pstwo 0,8*0,96, że wybrano
dobry element, który przeszedł pozytwnie kontrolę?
22 cze 14:22
Qulka: P(K+∩A1)
22 cze 14:23
Saris: ale ta część wspólna ⇔ z tym co jest w liczniku
22 cze 14:27
Qulka: to skąd Ci się tam jeszcze pojawiło P(A1)?
22 cze 14:30
Saris: No z Tw. Bayesa.
22 cze 14:37
Qulka: aa ok we wzorze jest mnożenie które daje tę część wspólną wszystko się zgadza

w przedostatniej linijce zapomniałeś napisać tego P(A
1) a wykonałeś to mnożenie
22 cze 14:44
Qulka: tak .... ta część wspólna ⇔ z tym co jest w liczniku
22 cze 14:44