wyznacz ciąg geometryczny
Oliwia: Wyznacz ciąg geometryczny wiedząc, że:
a) a3=48, a5=192
b) a1=6, a5=2/27
c) a5=−1, a8=− 8/27
21 cze 19:24
Hugo: a jakieś próby własne?
21 cze 19:53
Oliwia: niestety nie jestem w stanie sama sobie poradzić, ponieważ dopiero kończę 3 gimnazjum a piszę
ze względu na ciocię i proszę o pomoc dla niej, nie dla siebie.
21 cze 19:55
Janek191:
a) Korzystamy z wzoru na n − ty wyraz ciągu geometrycznego:
a
n = a
1*q
n −1
a
3 = a
1*q
2 = 48
a
5 = a
1*q
4 =192
Dzielimy stronami
q
2 = 4
więc q = − 2 lub q = 2
zatem
a
1*4 = 48
a
1 = 12
| | 1 | |
Odp. an = a1*qn−1 = 12*2n −1 = 12* |
| *2n = 6*2n |
| | 2 | |
Odp. a
n = 6*2
n
=============
21 cze 21:07
harnaś:
| | a5 | |
a) q2= |
| = 192/48 =4 ⇒ q=2 lub q= −2 |
| | a3 | |
| | 1 | |
an= a3*qn−3 ⇒ an= 48*2n* |
| ⇒ an=6*2n |
| | 8 | |
21 cze 23:10
Wacek102:
| | 192 | |
a) a3 = 48, a5 = 192, q5−3 = |
| = 4 stąd q = −2 lub q = 2 |
| | 48 | |
a
n = 48*(−2)
n−3 = 3*(−2)
n+1 lub a
n = 48*2
n−3 = 3*2
n+1
a
1 jest tu zbędne
21 cze 23:33