wyznacz wartości x
Oliwia: Wyznacz takie wartości x, aby poniższe liczby w podanej kolejności tworzyły ciąg arytmetyczny:
a) z−1,3−x,2x−3
b)3x+1,2x−4,5x+3
21 cze 19:22
6latek : Takie samo twierdzenie o 3 wyrazach ciągu tylko dla ciągu arytmetycznego
Masz 3 wyrazy a
1= x−1 a
2= 3−x a
3= 2x−3
Tw to mowi ze wyraz srodkowy a
2 jest rowny sredniej arytmetycznej pozostallych dwóch
| | a1+a+3 | |
czyli a2= |
| (mnoze prze 2 żeby pozbyć się 2 w mianowniku i mam |
| | 2 | |
2*a
2= a
1+a
3
a) 2(3−x)= x−1+2x−3
6−2x= x−1+2x−3
−2x−x−2x= −6−1−3 wyznacz z tego x
Pozostale tak samo robisz
21 cze 19:55